Femeile care au probleme de sanatate din cauza ranilor de pe colul uterin trebuie sa stie ca acestea nu provoaca dureri, insa pot sa evolueze lejer in cancer cervical. Potrivit Care2.com, daca va faceti un control ginecologic periodic va puteti feri de complicatii.
Iata cateva sfaturi ale expertilor pentru a preveni si trata o astfel de problema de sanatate!
Specialistii pun diagnosticul generic „rana pe col uterin” sau cervicita cronica, in termeni medicali, atunci cand observa la examinare leziuni ale mucoasei care protejeaza colul. Acestia sustin ca diagnosticul face referire la toate inflamatiile colului uterin si este des intalnit la femeile active sexual.
Controlul ginecologic periodic trebuie sa includa nu doar un tuseu vaginal, ci si un test Babes-Papanicolau si un examen al secretiilor.
Inflamatiile reprezinta o problema care trebuie detectata inainte sa se transforme in cancer de col uterin, adica sa apara o tumoare maligna pe col.
Colul uterin are un numar redus de receptori de durere, ceea ce inseamna ca o femeie care are leziuni la acest nivel poate sa nu fie constienta de acest lucru. In clipa cand leziunile devin mai grave, pot sa apara sangerari sau scurgeri vascoase cu un miros puternic, neplacut.
Peste 7 din 10 din tumorile de la nivelul colului sunt declansate de tulpinile HPV 16 si 18
In plus, la un control ginecologic de rutina, femeia poate fi depistata cu cancer de col uterin, iar examenul de secretie vaginala poate stabili cauza ranii. In cele mai multe cazuri este vorba despre infectiile contractate pe cale sexuala, sunt de parere medicii.
Totusi, leziunile de pe col pot aparea si in urma unei igiene intime exagerate sau a utilizarii tampoanelor interne. Pentru cazul in care leziunile de pe col sunt provocate de o infectie fungica sau bacteriana, de exemplu cu Chlamydia, Candida, Trichomonas, tratamentul trebuie urmat de ambii parteneri cat mai repede.
Trebuie sa stiti ca daca veti ajunge sa amanati acest tratament al infectiilor, atunci sistemul vostru imunitar poate deveni vulnerabil in fata virusurilor Papilloma uman, care pot determina transformarea leziunilor in cancer de col uterin. Mai mult, medicii sustin ca in absenta tratamentului, ranile la nivelul colului pot duce la infertilitate.
Mai mult de 7 din 10 din tumorile de la nivelul colului sunt declansate de tulpinile HPV 16, 18 si aproximativ 12% din cancerele de col sunt cauzate de tulpinile 31, 33, 45 si 51. De asemenea, potrivit unor studii efectuate recent circa 80% din femeile active sexual se pot infecta cu HPV, iar in 50% dintre cazuri este vorba de tulpinile care pot duce la aparitia cancerului de col uterin.
Mai trebuie sa stiti ca un test Babes-Papanicolau se interpreteaza in functie de clasa: Clasa I – clinic sanatoasa, clasa II – modificari de natura inflamatorie, a caror cauza nu se stie, clasa III – modificari ale celulelor epiteliale de la usoare la severe, clasa IV – leziuni suspecte si clasa V – carcinom in situ, tumoarea fiind descoperita in epiteliu.
Author: Corpul Uman